3 stora hälsofördelar med att åka på solsemester

Forskare slår larm om att D vitaminbrist gör folk sjuka. Men tas det på allvar?
februari 21, 2016
Har du sett sockerfilmen? Du bör se den! (recension)
februari 28, 2016
Visa alla

3 stora hälsofördelar med att åka på solsemester

3 stora hälsofördelar med att åka på solsemester

Vi alla älskar att resa själv, med familj eller vänner. Att få se och uppleva nya saker i världen. Att få lite mer sol, värme och vackra sandstränder. Att få shoppa loss och bara äta gott och prova på nya saker. Men vad finns det för hälsofördelar med att åka på solsemester egentligen? Jag ska här skriva om 3 stora fördelar med att åka på solsemester för din hälsas skull.

1 Stressar mindre

stress

Kronisk stress som många har idag är skadlig för din hälsa.

Stress är inte bra för våran kropp. Stress kommer från stenåldern som en överlevnadsinstinkt. Blodet går ut i musklerna för att göra oss starkare och snabbare för att kunna slåss tillbaka eller fly från faran. Kroppen prioriterar helt enkelt överlevnad för att slåss eller fly med en björn eller annan människa till exempel.  Men när vi antingen vann striden eller flydde från den lugnade vi ner oss och blev av med stressen igen. I dagens samhälle ser det dock lite annorlunda ut, oftast jagas vi varken av björnar eller andra människor men ändå är många inne i kronisk stress från morgon till kväll och börjar sedan om dagen efter igen. Vi ska hinna lämna barnen på dagis, hinna med allt chefen säger att vi ska göra på jobbet, hinna handla, tvätta, städa, umgås med folk och en miljon andra saker på för kort tid. Stress är stress för kroppen och det är ingen skillnad på om vi blir jagade av en björn eller är sena till jobbet och skapar stress den vägen.

Vad som händer när vi stressar är att kroppen prioriterar här och nu, denna sekund, vi måste överleva från något farligt. Detta betyder att långtidsprocesser prioriteras ned såsom matsmältningen, självläkningen och immunförsvaret bland annat. Att stress äta på lunchen gör inte mycket gott då vi inte kan bryta ned maten vi äter ordentligt. Tugga många gånger och ordentligt! Att läka kroppen går även på lågvarv för det är långtidsprocesser som inte behövs för överlevnaden här och nu. Immunförsvaret går på lågvarv och tar därför inte hand om infektioner och andra saker den måste åtgärda under tiden vi är stressade. Har du någonsin hör talas om det här uttrycket? ”Första dagen på semester och självklart blev jag sjuk just då!”, gissa varför? Du slutade äntligen stressa och immunförsvaret kan göra det den har behövt göra länge! Det vill säga ta hand om olika inkräktare som den inte prioriterat med din stress varje dag. Att åka på solsemester, eller semester överlag låter kroppen slappna av mer eftersom vi inte har en massa ”måsten” att göra och faktiskt får en chans att återhämta sig och självläka!

Läs mer om stress här.

2 Producerar D vitamin i solensolsemester

Vinterhalvåret är förödande för våran hälsa här i Sverige. Solen står för lågt när den väl är framme och vi kan inte producera D vitamin från den. D vitaminbrist är ett faktum för många och är förödande för din hälsa och välmående. D vitamin är livsviktigt för många processer i kroppen och kan vara en bidragande orsak till nästan varje hälsoproblem och sjukdom vi har i dagens samhälle. När vi är på solsemester laddar vi upp D vitamin depåerna igen för att kunna stärka vår hälsa och välmående samt att ljuset i sig gör oss gott också. Rekommenderar starkt att läsa inlägget Vad är D vitamin och hur påverkar det din hälsa?

Du kan läsa mer om: Vad är D vitamin och hur påverkar det din hälsa? här.

Du kan läsa mer om: Forskare slår larm om att D vitaminbrist gör folk sjuka. Men tas det på allvar? här.

3 Att vara jordad – Våran kära moder jord har läkande krafter!

En strandpromenad vid havskanten laddar upp dig med elektroner för att neutralisera fria radikaler.

En strandpromenad vid havskanten laddar upp dig med elektroner för att neutralisera fria radikaler.

Detta är mycket få som känner till men våran kära moder jord har läkande krafter! Låter flum? Tyckte jag också förut tills man började sätta sig in i det. Långt tillbaka i tiden gick vi barfota på våran kära moder jord och jordade oss själva konstant. Denna kontakt med jorden har stora hälsofördelar, och speciellt i dagens värld! Våran planet är negativt laddad vilket betyder att den har ett stort överskott av elektroner. För att göra det enkelt har vi människor en stor brist på elektroner i våran kropp idag på grund av all stress, förgiftning och överskott av skadliga fria radikaler som attackerar våran kropp. Fria radikaler är instabila atomer där det fattas elektroner och vill stabilisera sig själv och gör detta genom att ta elektroner från våra celler och skadar dem. Detta leder till ohälsa, inflammationer och i sin tur till olika sjukdomar. Eftersom jorden har ett överflöd av elektroner som våran kropp behöver för att neutralisera dessa fria radikaler kan vi ”tanka” våran kropp från jorden OM vi är jordade! Vi använder idag skor som är gjorda av gummi och förhindrar oss därför från att vara jordade som är ett stort problem. Ta av skorna, och gå barfota på gräsmattor och liknande för att kunna tanka upp kroppen med elektroner. Det bästa är dock att bada i havet, sjöar eller liknande, då tankar du kroppen mycket fortare eftersom större yta av din kropp är jordad tack vare vattnet. Detta fungerar inte i pool då polen är avskärmad från jorden med plast m.m. som inte leder ström. Barfota på asfalt, träunderlag och så vidare fungerar tyvärr inte heller eftersom det inte leder ström och du kan inte få några elektroner från jorden. Detta fungerar lite som antioxidanter som vi kan få i oss från mat, de kan också neutralisera fria radikaler genom att ge iväg en elektron till dem och stabilisera dem. Så underskatta inte att vara i kontakt med våra kära moder jord, hon finns här för att hjälpa dig att må så bra som möjligt!

Läs mer om: Att vara jordad. här.

Läs mer om: Vad är fria radikaler? här.

Läs mer om: Vad är antioxidanter? här.

Läs även: Inflammation, din vän eller fiende? här.

Känner du till några fler hälsofördelar som solsemester ger? Visste du vad jordning innebär för din hälsa? Kommentera gärna nedan!

Gav detta dig värde? Om så är fallet, skulle jag verkligen uppskatta om du delar med dig på Facebook för att hjälpa till att sprida informationen.

Patrik Karlsson
Patrik Karlsson
0731-814545
Email: Patrik@Fit4Life.se

PS: Ladda ned min GRATIS E-BOK för att lära dig de 3 viktigaste orsakerna till varför vi får en massa sjukdomar.

Om du gillade inlägget: 3 hälsofördelar med att åka på solsemester. Kommentera och dela med dig till andra så hjälps vi åt att sprida mer hälsa och välmående tillsammans!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *