Socker, gör det våra barn hyperaktiva och sjuka?

Världsberömd hjärtkirurg talar ut om vad som egentligen orsakar hjärtproblem!
oktober 30, 2015
Vad är omega 3 och hur påverkar det din hälsa?
januari 17, 2016
Visa alla

Socker, gör det våra barn hyperaktiva och sjuka?

socker i saker

Hur mycket socker är det i det vi äter? Bild: Susanna Almström

Socker, gör det våra barn hyperaktiva och sjuka?

Vi äter mer och mer socker hela tiden men vad är konsekvenserna? WHO’s rekommendationer är att barn ska äta 4-6 st sockerbitar per dag, kvinnor 7,5 bit per dag och män 10 st bitar per dag. Men klarar vi av att hålla dessa gränser med den mat vi äter idag? Titta på bilden och skapa dig en egen uppfattning om hur lätt det är att få i sig för mycket socker.

Allt som är förpackat på något sätt kan man nästan utgå ifrån att det är tillsatt socker i och frågan är bara, hur mycket?

Vi undrar sedan varför barnen har svårt att koncentrera sig och sitta still i skolan. Detta konstanta insulinpåslag och berg och dalbana i blodsocker gör det inte lätt för barnen och framförallt inte lärarna. De blir först hyperaktiva med sockerpåslaget och efter ett tag dalar blodsockret och de blir trötta och dåsiga istället utan förmåga att koncentrera sig. Min fråga är snarare, hur klarar vissa barn av det med den mat de får? Inte nog med att de kan bli hyperaktiva så skadar det även deras kroppar och det är en av anledningarna till att alla sjukdomar kryper ner i åldrarna. Allt detta socker skapar bland annat inflammationer som är en stor bov till alla dagens folksjukdomar.

Socker lika beroendeframkallande som kokain?

Socker lyser upp hjärnan som kokain

Bild: Wikimedia Commons

Inte nog med att det skadar våran kropp otroligt mycket med tiden, det lyser även upp hjärnan på liknande sätt som kokain gör. Frågan är då om det är lika beroendeframkallande som kokain? Med tanke på hur barn, men även vuxna reagerar när de inte får socker på en längre tid är för mig ett tillräckligt svar att säga att det är troligtvis sant. 

Socker är en av orsakerna till dagens hälsoproblem.

Detta gäller självklart inte bara barn utan lika mycket oss vuxna. Även vi vuxna äter mer och mer socker och detta ger katastrofala följder. När det skapar bland annat inflammationer i kroppen som aldrig försvinner och blir kroniska kommer folksjukdomarna inte långt efter många gånger. Vi måste börja bli mer medvetna över vad vi äter för att kunna bibehålla god hälsa. Med tanke på att inflammationer är en del av varje folksjukdom vi har idag är detta en av de viktigaste saker vi behöver åtgärda i vårat samhälle för att avlasta våran sjukvård som inte klarar av att ta hand om alla människor som kommer för hjälp.

Titta på denna korta trailer om dokumentären FED UP. Det är från USA men vi ligger de hack i häl då vi anammar allt de gör. Frågan är vill vi vara där USA är idag om 5-10 år? Om inte måste vi börja ta tag i detta samhällsproblem IDAG.

Gav detta dig värde? Om så är fallet, skulle jag verkligen uppskatta om du kommentera nedan och delar med dig på Facebook.

Patrik Karlsson
Patrik Karlsson
Email: Patrik@Fit4Life.se

PS: Läs även inlägget Världsberömd hjärtkirurg talar ut om vad som egentligen orsakar hjärtsjukdom! Där allt socker är en del av problemet.

Hjälp gärna till att dela all denna information på Facebook eller annan social media om du finner det intressant.

1 Comments

  1. Anne-Li skriver:

    ”Det sötaste vi har” skulle det vara…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *