Inflammation -Din vän eller fiende?

Vad är D Vitamin och hur påverkar det din hälsa?
januari 24, 2016
7 tips vid vinterdepression
februari 7, 2016
Visa alla

Inflammation -Din vän eller fiende?

Inflammation – Din vän eller fiende?

De flesta av oss upplever inflammation som något farligt och hotande. Det är då viktigt att komma ihåg att inflammationen är kroppens försvar mot olika angrepp som virus, bakterier, värme, kyla, strålning (för mycket sol t.ex.), skador m.m. Utan inflammation skulle vi inte överleva länge! Men när inflammationen gjort sitt skyddande jobb skall den stängas av. Problemet är dock att dagens livsstil och de obalanser vi ofta har i kroppen kan göra det till din värsta fiende.

Vad är en akut inflammation?

Akut inflammation är en del av kroppens sätt att försvara sig och är det första steget i processen att åtgärda ett problem. Inflammation kommer från det latinska ordet ”inflammatio” som betyder ”brand eller tända eld på”. Det är som en ”brand” inuti din kropp för att hjälpa till att lösa t.ex. en skada eller infektion. De fem tecknen för inflammation är: Smärta, svullnad, rodnad, lokal värmeökning och nedsatt funktion. Dessa reaktioner är en effekt av att kroppen mobiliserar sitt försvar mot ett problem och vill inleda en läkningsprocess. Detta är en komplicerad process, men vad som bland annat händer är att de vita blodkropparna lämnar blodbanan för att försöka begränsa infektionen eller skadan’s spridning i kroppen. Rodnaden och svullnaden uppstår på grund av ett ökat blodflöde till det inflammerade området och smärtan uppstår på grund av olika substanser som retar nerverna och skickar smärtsignaler för att varna oss att det farliga vi gör bör upphöra. Till exempel om du är ute och springer och stukar fotleden får man smärtan som ett tecken från kroppen att vi behöver av belasta den tills skadan är läkt. Att ta olika antiinflammatoriska mediciner vid akut inflammation kan därför försämra kroppens självläkning. Att ta febernedsättande mediciner vid feber kan därför även ställa till det då värmen är ett av kroppens försvarsmekanismer för att ta död på virus och bakterier. Om febern blir livshotande hög skall man självklart försöka åtgärda det men annars förstör det mer än vad det hjälper. När infektionen eller skadan är löst ska den akuta inflammationen lösas upp och avslutas. Detta är en livsviktig process för vår kropps läkning och överlevnad!

Vad är en kronisk inflammation ?inflammation

När den akuta inflammationen har gjort sitt skyddande arbete skall den stängas av. Om hotet inte kan bekämpas bra eller kroppen har de nödvändiga näringsämnen som behövs för att stänga av den akuta inflammationen uppkommer en kronisk inflammation. Därför är det viktigt att inte ta till olika mediciner i onödan för att försöka dämpa symptomen och störa denna process som många gör idag vid minsta problem. Kronisk inflammation kan pågå i flera månader upp till decennier utan att man märker av det. En kronisk låggradig inflammation är som en ”brand” på våran insida som sakta förstör mer och mer utan att vi märker av det eftersom den är diskret och syns oftast inte på tester sjukvården gör. Lite lättare tecken som kan bero på kronisk låggradig inflammation kan vara: Sömnproblem, oförklarlig trötthet, problem med hud, hår eller naglar, håravfall, tidigt grått hår, torra ögon, dåligt immunförsvar m.m. Det är detta som på sikt kan leda till många kroniska inflammatoriska och immunologiska sjukdomar.

Idag beskrivs ett mycket stort antal sjukdomar som helt eller delvis inflammatoriska så som:

 • Stroke
 • Åderförkalkning (Arterioskleros)
 • Hjärtattack
 • Cancer, många av varianterna
 • Migrän
 • Reumatism
 • Artros
 • Fibromyalgi
 • Reumatoid artrit (RA)
 • Astma
 • Allergier
 • Inflammatoriska tarmsjukdomar Morbus Crohns och Ulcerös Colit, även IBS kan många gånger ha med inflammationer att göra
 • Psoriasis
 • Eksem
 • Multiple Sclerosis (MS)
 • Alzheimers
 • Autism
 • Depression
 • Karpaltunnelsyndrom
 • Lisan kan göras lång…

Mediciner är oftast inte lösningen på problemen och leder till en ond spiral av sjukdomar

Börjar med att säga att mediciner kan vara avgörande för att överleva eller inte få allvarliga problem i kroppen så sluta inte med dem tvärt! Men jag anser det inte vara lösningen på problemen i längden. Allt jag har läst tyder på att problemen ovan bland annat har med kroniska inflammationer att göra och borde ses som varningssignaler från din kropp att din livsstil inte är hållbar för din hälsa. Ofta går man till läkaren och klagar över olika symptom man har vilket resulterar i att läkaren skriver ut olika läkemedelsrecept beroende på problem. Tyvärr hjälper oftast inte läkemedelsbehandling mot kronisk inflammation. Detta leder till att problemet i kroppen ofta fortsätter att växa och man får fler receptbelagda läkemedel utskrivna för de nya sjukdomarna man har fått med tiden och hamnar i en negativ spiral. Ändras inte sin livsstil för att försöka släcka de kroniska inflammationerna och andra problem blir hälsoproblemen oftast bara fler och fler…

Ändrad livsstil för att förbättra sin hälsa

Naturlig hälsa sprids mer och mer. Genom att ändra sin livsstil till en mindre inflammatorisk och en mer antiinflammatorisk livsstil samt ser till att kroppen får de vitala näringsämnen den faktiskt behöver för att kunna självläka rapporterar människor över hela världen hur de tillfrisknat eller förbättrat sin hälsa med tiden. Ger vi inte kroppen en chans att må bra kommer den inte att må bra och i dagens värld krävs det tyvärr en större ansträngning än någonsin.

Kostens betydelse mot kronisk inflammation

Kosten har stor betydelse för att bekämpa kronisk inflammation. Det är viktigt att försöka minska på inflammationsdrivande mat, stressa mindre samt börja äta mer antiinflammatorisk kost. En viktig del för att kunna släcka dessa inflammationer är att få en bra balans mellan Omega 6 och Omega 3. Ca 95% av Sveriges befolkning har dock en för stor obalans vilket i sig är inflammationsdrivande och är därför viktig att lösa. Det finns tester att ta för att kolla hur stor obalans man har och därmed kunna lösa problemet.

Läs mer om Omega 3 och varför balansen mellan Omega 6 och Omega 3 är så viktig här.

Intressant läsning från Dr. Mercola på engelska som jobbar mer mot naturlig hälsa.

Summering

En akut inflammation är livsviktig för våran överlevnad när vi är med om en olycka eller får en infektion. Men om kroppen av någon anledning inte klarar av att stänga av den och den övergår till en kronisk inflammation kommer den på sikt att orsaka stora hälsoproblem. Därför är det viktigt att ha en god kost och rätt balans i kroppen för att förhindra att den övergår till en kronisk inflammation.

Lärde du dig något nytt kring inflammation? Eller missade jag något? Lägg gärna till det i kommentarerna!

Gav detta dig värde? Om så är fallet, skulle jag verkligen uppskatta om du delar med dig på Facebook för att hjälpa till att sprida informationen.

Patrik Karlsson
Patrik Karlsson
0731-814545
Email: Patrik@Fit4Life.se

PS: Ladda ned min GRATIS E-BOK: Varför åldras jag och får sjukdomar? De viktigaste Orsakerna till våra sjukdomar och förtidigt åldrande. 

Om du gillade inlägget: Inflammation, din vän eller fiende? Kommentera och dela med dig till andra är du snäll.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *