Har du ont i nacken? Surfplattan och mobilen kan vara boven

Den svenska sjukvården och dess brister
oktober 15, 2014
Världsberömd hjärtkirurg talar ut om vad som egentligen orsakar hjärtproblem!
oktober 30, 2015
Visa alla

Har du ont i nacken? Surfplattan och mobilen kan vara boven

Har du ont i nacken? Surfplattan och mobilen kan vara boven

Det är ganska vanligt att ha ont i nacken idag. Nacken är ett ganska känsligt område och ska bära upp ett huvud på ca 4,5-5,5 kg i vuxen ålder. Idag när vi använder mobilen allt mer både för att skicka sms, surfa och avända facebook kan detta leda till ont i nacken med den dåliga hållning vi automatiskt får då. Vi tittar ned på skärmen som lämnar en oerhörd belastning på våran nacke (de två längst till höger är vanligast).

En vuxen persons huvud väger som sagt ca 4,5-5,5 kg i upprätt läge och en studie gjord av  Dr Kenneth Hansraj/Surgical Technology International ökar belastningen drastiskt för ryggraden desto mer vi böjer huvudet framåt.

Som ni ser på bilden ovan ökar belastningen rejält desto mer vi lutar huvudet framåt.

Vid 15 grader lutning ca 12kg (27 lbs)

Vid 30 grader lutning ca 18kg (40 lbs)

Vid 45 grader lutning ca 22kg (49 lbs)

Vid 60 grader lutning ca 27kg (60 lbs)

Tyngden nacken måste bära upp vid stor framåtlutning av huvudet är som en normalstor 7 åring! Det är väldigt mycket och belastar ryggraden enormt med tanke på hur mycket tid vi spenderar i denna ställning idag.

Detta kan leda till bl.a:

  • -Utplaning av den naturliga kurvan vi ska ha i nacken.
  • -Försämring/nedbrytning av nackkotorna.
  • -Ge diskbråck i nacken.
  • -Muskel skada
  • -Nervskador
  • -m.m.

När vi i snitt spenderar mer än 2 timmar om dagen i dålig ställning när vi tittar på mobilen eller liknande är det inte konstigt att nackbesvär och huvudvärk blir allt vanligare. Detta betyder att vi spenderar över 700 timmar om året i dålig ställning och då kan man förstå att det kan skapa problem för många.

Har man dessutom whiplash som jag har eller andra nackproblem är detta ännu viktigare att tänka på då nacken redan är extremt känslig för belastning.

Mobilen och surfplattan kan vara orsaken till att du har ont i nacken. Art Neuro kan vara ett exempel på lösning

Vad ska man göra?

Det är svårt att klara sig utan mobilen många gånger idag vilket gör att man måste börja tänka mer på hur man använder den. En bra hållning för att minska belastningen på ryggraden där man har öronen över axlarna och istället lyfter upp armarna i höjd till huvudet tar bort myckt av denna belastning (den vänstra gubben på bilden).

Mer information

Det finns mer läsvärd information på denna engelska sida The Text Neck Institute där de berättar om ännu mer allvarliga problem detta kan ge så mycket värd att besöka.

Kan även kolla på detta korta klipp från ”The Doctor” där de ger några tips. Det är ett tv program i USA där några läkare tar upp olika hälsoproblem i samhället.

Art Neuro

Om du bor i Uppsala rekommenderar jag att komma på en Art Neuro behandling för att korrigera hela ryggraden från atlaskotan ända ner till sittbenen, detta har hjälpt många att minska på värken. Art Neuro är en form utav mjukkiropraktik där man inte ”knäcker” något utan är en mjuk metod där man istället jobbar med kroppen.

Erbjuder just nu för nya kunder 2 behandlingar för 400 kr (50% rabatt). Gäller fram till 30/6-15.

Finner du inlägget intressant? Gilla gärna min Facebooksida där alla blogginlägg kommer läggas ut och hjälp till att göra världen till en bättre plats genom att dela inlägget så fler kan få ta del av denna viktiga information.

Klicka här för att läsa mer om Art Neuro

1 Comments

  1. Frida skriver:

    Hej, spännande läsning! Hälsningar Frida

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *