Vad är kolesterol? Är det farligt för din kropp?

Vad är Q10 och hur påverkar det din hälsa?
februari 12, 2016
Vegetarisk omega 3 eller animalisk omega 3? Vad är skillnaden?
februari 15, 2016
Visa alla

Vad är kolesterol? Är det farligt för din kropp?

Vad är kolesterol? Vad har det för funktion i kroppen?cell

Kolesterol är ett livsnödvändigt ämne för din överlevnad då det har många viktiga funktioner. Vad är kolesterol bra för? Bland annat behövs det för att bygga upp och stabilisera cellmembranet på varenda cell i din kropp. Cellmembranet är som skalet på ett ägg(gröna yttre skiktet på bilden), det ska skydda dina celler och se till att allt kommer in och ut som det ska. Det finns även mycket kolesterol i din hjärna och behövs för att kunna skicka information mellan hjärncellerna. Dessutom är kolesterol en viktig byggsten för många av våra hormoner bland annat testosteron och östrogen vilket kan vara en av orsakerna till sämre sexliv vid användning av statiner. Vi måste även ha kolesterol i huden för att kunna producera D vitamin i solen som har extremt många viktiga funktioner o kroppen.

Kolesterol i sig transporteras inte runt i blodet för det är fettlösligt medans blodet är mest vattenlösligt. För att kolesterolet ska kunna transporteras runt i blodet behöver det fraktas runt. Vi kallar dessa paket för HDL ”det goda kolesterolet” och LDL ”det onda kolesterolet”. Men sen finns även det tredje som heter VLDL som vi även kallar triglycerider. Du kan jämföra det med att ditt blodomlopp är som en flod och HDL, LDL, VLDL är som båtar för att frakta runt kolesterol och fett i din kropp.

Kan läsa mer om: Vad är D vitamin och hur påverkar det din hälsa? här

LDL ”det onda kolesterolet”kolesterol

Men är LDL verkligen så dåligt som vi tror? I levern paketeras fett och kolesterol in i VLDL partiklar för att föras ut i blodomloppet och lämna fett och kolesterol till celler som behöver det för energi eller byggmaterial. När det lämnas ifrån krymper partikeln och när den har lämnat iväg tillräckligt mycket når den en storlek vi kallar LDL, tills den tillslut tas upp helt av en cell. Desto mindre och tätare LDL partikeln blir, desto lättare har den för att ta skada från fria radikaler bland annat och oxidera(härskna) och fastna på kärlväggen. Problemet är om vi får för många LDL ”båtar” i kroppen men inte har tillräckligt med HDL för att ta tillbaka det som behövs eller skyddar dem från att härskna. Detta och inflammation är de största orsaker till våra hjärt- kärlproblem idag. Våran livsstil påverkar mängden LDL men även om vi har mycket stora eller små LDL partiklar i blodomloppet vilket gör våran kost livsviktig.

Läs mer om: Vad är fria radikaler? här.

HDL ”det goda kolesterolet”

HDL gör det motsatta, det tar upp överskott av kolesterol i kroppen och transporterar tillbaka det till levern. Bland annat hjälper det till att hålla kolesterol från dina artärer och avlägsna eventuellt överskott från arteriell plack. Höga nivåer av HDL kan därmed bidra till att förebygga hjärtsjukdomar.

Högt kolesterol är INTE orsaken till hjärt- och kärlsjukdomar

Högt kolesterol är inte en bra mätmetod för hjärt- och kärlsjukdomar. Att bara kolla på totalmängden eller hur mycket LDL man har är en dålig riskbedömning. Om man skulle kolla på det skulle ca 70% av alla Svenskar mellan 30-50 år ha för höga värden och mer än 90% vid 50+ år läs mer här. Det finns även studier som visar att folk med högt kolesterol lever längre! Varför skulle vi då vilja sänka det? En studie visar dödligheten i hjärtinfarkt hos äldre människor med lågt kolesterol var dubbelt så stor. Om man ska använda sig av kolesterolmätning för det ska man kolla fördelningen på de olika värdena.

Du kan läsa mer om vad är kolesterol samt få en bra riktlinje för dig som inte redan är hjärtsjuk från kostdoktorn:

Ta ditt kolesterolvärde och dela det med ditt HDL värde. Till exempel totalkolesterol 8.0 / HDL 2.0 = 4.0
Är det under 5 kan du vara lugn, börjar det klättra över 6 är det dags att börja göra livsstilsförändringar för att få en bättre fördelning på kolesterolet. För det är din livsstil till största del som påverkar det.

Det finns inget ”bra” och ”dåligt” kolesterol

Som jag nämnt tidigare så är det inte kolesterolet som är dåligt på något vis. Det finns bara ett sorts kolesterol och det är livsviktigt för våran hälsa! Det som möjligt är farligt är de små LDL partiklarna ”båtarna” som kan bli farliga om de blir för små, oxiderar(härsknar) på grund av fria radikaler och tar sig igenom kärlväggen som i sin tur skapar inflammation och åderförkalkning. Eller är det tvärt om? Forskare börjar prata mer om att vi har inflammation i kärlen och kroppens respons är att skicka kolesterol för att skydda de inflammerade kärlen. Oavsett vad som är hönan och vad som är ägget är inflammation problemet.

Läs inlägg: Vad är åderförkalkning och hur kan jag påverka det? här.

Läs inlägget: Världsberömd hjärtkirurg talar ut om vad som egentligen orsakar hjärtproblem!

Statiner är inte lösningen på högt kolesterol

Att manipulera med statiner för att få ner kolesterolet är inte en bra lösning. Det hämmar kroppens produktion av bland annat Q10 som är livsnödvändigt för god hälsa, mycket energi och långt liv. Statiners biverkningar är långt mycket farligare än vad det höga kolesterolet är enligt min mening och du bör sätta dig in ordentligt i för(finns det några?) och nackdelar.

Läs inlägget: 5 bra anledningar att inte ta statiner här.

Läs mer om: Vad är Q10 och hur påverkar det din hälsa? här.

Egna tankar

Hur mycket ska man bry sig om kolesterol? Jag tror det är klart överskattat och främst är det en stor inkomstkälla för läkemedelsindustrin och inget annat. Jag ser lite på detta som att beskylla kolesterolet för problemet för att det finns på brottsplatsen är som att beskylla polisen för alla brott, de finns också på varje brottsplats. Det kan vara bra att ordna till kolesterolvärdena så man har en bra balans mellan dem, men ska inte göras med mediciner utan med din livsstil för det är det som har orsakat problemet från första början. Men det viktigaste är att ha en bra kost och se till att ha balans på omega 6 och omega 3 för att kunna släcka inflammationerna, ha tillräckligt med antioxidanter för att ta hand om de fria radikalerna som skadar våran kropp och gör att LDL partiklarna härsknar är det viktigaste. Detta kan åtgärda dålig balans på kolesterol och triglycerider och har även visat sig kunna få åderförkalkning att gå tillbaka på sikt.

Vad är din åsikt om kolesterol och statiner? Är det något jag har missat kring kolesterol? Lägg gärna till det i kommentarerna!

Gav detta dig värde? Om så är fallet, skulle jag verkligen uppskatta om du delar med dig på Facebook för att hjälpa till att sprida informationen.

Patrik Karlsson
Patrik Karlsson
0731-814545
Email: Patrik@Fit4Life.se

PS: Vill du ha hjälp med att balansera upp din kropp försöka förebygga eller minska din åderförkalkning är du välkommen att kontakta mig för mer information.

Om du gillade inlägget: Vad är kolesterol? Är det farligt för din kropp? Kommentera och dela med dig till andra så hjälps vi åt att sprida mer hälsa och välmående tillsammans!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *