Vad är Q10 och hur påverkar det din hälsa?

7 tips vid vinterdepression
februari 7, 2016
Vad är kolesterol? Är det farligt för din kropp?
februari 14, 2016
Visa alla

Vad är Q10 och hur påverkar det din hälsa?

Vad är Q10 och hur påverkar det din hälsa?

Koenzym Q10 är ett livsviktigt kroppseget ämne för vår hälsa och tillverkas i levern. Utan det överlever vi inte då det har många viktiga funktioner i våran kropp. Q10 är en kritisk komponent vid tillverkningen av energi(ATP) i varenda cell i våran kropp och är därför livsviktigt för god hälsa, höga energinivåer, leva länge och god livskvalitet. Det finns i hela kroppen men har högst koncentration i hjärta, lever och immunförsvaret, vilket gör Q10 väldigt viktigt för en bra hjärt-och kärlhälsa . Den naturliga produktionen börjar minska vid ca 25 -30 års ålder och avtar mer och mer desto äldre vi blir som i sin tur leder till lägre energitillverkning. Därför kan det vara bra att få i sig mer Q10 från kosttillskott när vi blir äldre eller har olika hälsoproblem.

Livsviktigt för energiproduktionen i cellernaq10

Q10 är en mycket kritisk komponent i energiproduktionen eftersom det fungerar som en katalysator i en kedja av kemiska reaktioner för att skapa energi i alla våra miljarder celler. Energin skapas i våra så kallade mitokondrier(energifabriker) i våra celler och cellerna är helt beroende av energin för att kunna utföra sitt jobb. Det finns mest mitokondrier i hjärtat därför det är det mest energi krävande organet för att fungera och orka med att  pumpa runt allt blod dygnet runt. Människor med hjärt-och kärlsjukdomar har ofta låga nivåer av Q10 i hjärtat som är en del av problemet och studier visar att Q10 hjälper till att skydda hjärtat vid hjärtattack och att det hjälper människor med kärlkramp. Det tros även kunna hjälpa vid arytmi(oregelbundna hjärtslag) och sänker högt blodtryck.

En stark antioxidant

Q10 är en stark antioxidant och skyddar våra energifabriker och cellmembran(cellens skal) från fria radikaler som skadar våra celler. Att skydda cellerna från att ta skada är något av det viktigaste vi kan göra för skadade celler fungerar inte bra och påverkar våran hälsa negativt. Det skyddar även HDL-, LDL-kolesterol m.m. från att ta skada. Det är först när LDL-kolesterolet är skadat som det är farligt!

Läs mer om antioxidanter HÄR

Bristsymtom och kan vara bra att ta extra vid:

 • Hjärt-kärlsjukdomar t.ex. arytmi, kärlkramp, hjärtsvikt, hjärtinfarkt, högt blodtryck
 • Statiner – Kolesterolsänkande mediciner på grund av att det förstör kroppens egna produktion av Q10
 • Diabetiker
 • Cancerpatienter (speciellt bröstcancer)
 • Dåligt immunförsvar
 • Vid stor övervikt
 • Magsår
 • Inflammatoriska tarmsjukdomar
 • Äldre människor
 • Idrottsprestationer
 • bindvävssjukdomar
 • Alzheimers
 • Parkinsons
 • Allergi
 • Astma
 • Tandlossning
 • Tandköttsinflammationer
 • M.m.

En bra anti-aging produkt

De flesta kvinnor har hört talas om Q10 förut. Nästan varenda reklam på tv om ansiktskrämer pratar om Q10 för det hjälper till att motverka åldrande! Dock gör det mer nytta på insidan av kroppen för att motverka åldrande på insidan så gott vi kan.

Alla kan ha nytta av extra Q10 efter 35

Oavsett om du är frisk eller sjuk, när du är runt 35 eller äldre kan man dra nytta av Q10 som tillskott. Produktionen minskar för varje år som går och är en livsviktig komponent för att förebygga åldrande, ha mycket energi och en stark och frisk kropp när man blir äldre. När man är i den yngre kategorin räcker nog ca 30 mg om dagen men när man börjar komma upp i åren lite mer kan man med fördel börja ta lite större doser. Lider man av olika hälsoproblem och framförallt hjärt- och kärl problem kan det vara bra att ta ca 100 mg och äter man statiner är det ett MÅSTE att ta Q10 varje dag därför statiner blockerar produktionen av din egen Q10 produktion! Om du har stora hälsoproblem och framförallt hjärt- kärlsjukdomar är det bra att börja på 30 mg om dagen och öka med tiden för att vänja kroppen då man ofta kan ha stora brister.

Om du vill ha lägre dos på 30 mg kan man köpa ett storpack HÄR

Är du äldre eller har större hälsoproblem finns kan jag rekommendera Great Earths Q10 med 120mg men har även en del C vitamin, Vitamin B12, E vitamin, selen och även svartpepparextrakt för att stimulera upptaget.

Klicka här för att komma till Greath Earths Q10 med 120mg

Lärde du dig något nytt? Är det något jag har missat kring Q10 lägg gärna till det i kommentarerna!

Gav detta dig värde? Om så är fallet, skulle jag verkligen uppskatta om du delar med dig på Facebook för att hjälpa till att sprida informationen.

Patrik Karlsson
Patrik Karlsson
0731-814545
Email: Patrik@Fit4Life.se

PS: Ladda ned min GRATIS E-BOK: Varför åldras jag och får sjukdomar? De viktigaste Orsakerna till våra sjukdomar och förtidigt åldrande. 

Om du gillade inlägget: Vad är Q10 och hur påverkar det din hälsa? Kommentera och dela med dig till andra så hjälps vi åt att sprida mer hälsa och välmående tillsammans!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *